Muistoja ja muistikortteja Uudesta-Seelannista

Rotoiti-järven rannalla, Uusi-Seelanti.

Inspiroivat maisemat Uudessa-Seelannissa suorastaan kutsuvat kuvaamaan. Maisemien tuhannet muodot ja näkymät ovat kuin suoraan satukirjasta.

Yllä oleva kuva on Rotoiti-järven rannalta Uudesta-Seelannista, marraskuulta 2007. Olimme mieheni kanssa kolmen viikon matkailuautoretkellä kiertämässä Uuden-Seelannin pääsaaria, ja Rotoiti-järven rannalla oleva Kerr Bayn leirintäalue sijoittui matkamme puoliväliin. Saavuimme alueelle illalla, jolloin vastaanotto oli jo kiinni, mutta maksun sai suorittaa seuraavana aamuna. Onneksemme pääsimme vielä sähköpaikalle, joka takasi yöksi lämmityksen autoon, emmekä tarvinneet pipoja lämmikkeeksi. Lemmikkikanien jälkeläisiä vilisi alueella, ja leirintäalueen viereisestä metsästä, joka kuuluu Nelson Lakes -kansallispuistoon, olisi myös hyvällä onnella ollut mahdollista bongata kiwi-lintuja luonnossa. Vuorten ympäröimä idyllinen Rotoiti-järvi, ja leirintäalue sen rannalla, oli yksi matkamme ehdottomista helmistä, jonne haikailee myös uusiksi palaavansa.

Digivalokuvauksen myötä uudenlaista keskittymistä on vaatinut kuvaamatta oleminen. Filmiruutujen huolellinen säästäminen ja harkinta on vaihtunut ajoittain gigojen vauhdikkaaseen täyttymiseen. Kun innostun jokaisesta pienestä vivahteesta ympärilläni, ja muistikortti täyttää onnessaan tehtäväänsä, minun on toisinaan muistutettava itseäni pysähtymään ja nauttimaan näkymistä ja luovutettava vaikutteiden tallennus jokaiselle solulle ja aistilleni. Tämä jättää jälkeensä kuvamuistojen lisäksi myös sykähdyttäviä muistoja ja haaveiltavaa tulevaisuudelle.

Kolme viikkoa Uuden-Seelannin yltäkylläisissä maisemissa taltioitui muistikorteille runsain mitoin, mutta ennen kaikkea pysähtyminen Uuden-Seelannin inspiroivien näkymien ja kokemusten edessä kantaa edelleen muistoissa. Ilmiömäisten maisemien lisäksi, päällimmäisenä muistissani ovat merisuolan ja hiekan maustama huikea tuuli, mutkaiset ja jyrkät tiet, uskomaton levollisuus ja lukemattomat lampaat, noin 45 miljoonaa kappaletta! Ja koko kolmen viikon ajan meillä oli mukana matkailuautossamme vain kolme cd:tä, jotka taukoamattoman soiton ansiosta leimautuivat matkamusiikiksi myös tuleville matkoille, ja jotka aina nostavat mieleen matkan ihmeellisessä Uudessa-Seelannissa.