Ihana metadata

Kuurainen talvimaisema.

Muistan aikoinaan usein joutuneeni koekysymys edessäni tilanteeseen, jossa muistin tarkkaan, millä sivulla kyseistä aihetta oli käsitelty, miltä sivu näytti, otsikon, kuvan sivulla ja jopa kuvatekstin, mutta millään keinolla en saanut palautettua mieleeni sisältöä, mitä itse tekstissä luki. Muistini oli tallentanut sivusta metatiedon, mutta se auttoi vain vähän, jos ollenkaan.

Valokuvauksessa digikameran tallentama metatieto on mitä loistavin keksintö. Opin valokuvaamisen filmikameralla, ja kuljin lehtiö taskussa muistiinpanoja ylös kirjoittaen. Vain täten sain tarkistettua kehityksestä tulleiden kuvien kuvakohtaiset säädöt ja opittua myös virheistä. Toisinaan myös kuvauspäivä unohtui filmirullan mukana laukun pohjalle, ja tarkkaa ajankohtaa oli mahdoton palauttaa muistiin. Digikuvien sisältämä metatieto helpottaa vanhojen kuvien ja kuvausaikojen löytymistä. Säätöjen tarkistaminen on myös kätevää ja vaivatonta.

Tämän talvisen kuvan olen ottanut liki päivälleen 5 vuotta sitten 3.12.2009. Päivä oli kaunis aurinkoinen talven aluspäivä, ja kuura peitti maiseman kimaltelevaan jääpeitteeseen. Kun tänään katson ikkunasta, sää on plussalla ja maisema vasta odottaa talven tuloa, mutta kuva vuosien takaa nostaa edelleen muistiin tuon kauniin päivän talven alla ja helpottaa talven odotusta.