Luonnon ja valon voima – luontopolulla Nauvossa

Kuvat ovat Nauvon vierassataman läheisyydessä olevalta Finbyn jatulintarhalle johtavalta luontopolulta, johon tutustuin ensi kertaa elokuussa 2013.

Nauvon vierassatama on ollut monesti veneretkien välietappi palveluineen, kauppoineen ja tankkausmahdollisuuksineen, mutta useamman päivän vierailua ei tätä aiemmin paikassa ollut tullut tehtyä.

Kesä oli elokuussa edelleen parhaimmillaan, ja huolimatta menomatkan huikeasta aallokosta ja ajoittaisista vesikuuroista viikonloppu oli mitä kaunein ja virkistävin.

Vierassatama ympäristöineen tarjosi rentouttavan ympäristön merellisissä maisemissa ja mahdollisuuden huokailla upeita vanhoja puuveneitä, ihmetellä mykistyneenä roskasukelluksen satoa ja osallistua Nagu Rock -tapahtumaan. Viikonlopun aikana saimme myös ihastella sykähdyttävää tähtitaivasta, saalistaa savulohta kalakauppiaalta, grillata kaupasta löytyneitä herkkuja ja tutustua yhteen monista Nauvon luontopoluista.

Luontopolku kiersi pitkin teitä ja polkuja päätyen aina kallion päällä olevan jatulintarhan luokse. Aurinko heloitti kauniisti, ja polku soi rauhallisen hetken tyystin tietämättömänä vierassataman riennoista ja vilskeestä. Upeaa luontoa, metsän hiljaisuus, sammalen vihreä pehmeys, lapsuuden muistoja saaristosta herättävä kanervikon tuoksu ja saniaisten peittämä metsän alusta. Minua kosketti luonnon eittämätön elämäntahto ja voima, joka on muovannut maisemaa vahvoin ottein ja saa kasvit kilpailemaan valosta ja paikasta metsän pohjalla.